×
En del av Stockholms stad

Kulturhuset Stadsteatern sörjer Benny Fredriksson

Kulturhuset Stadsteaterns förre VD Benny Fredriksson är död – tre månader efter att han själv valde att avgå efter en mediastorm runt hans ledarskap.

Kulturhuset Stadsteatern var Benny Fredrikssons plats i livet. Han tillträdde som VD och teaterchef för Stockholms stadsteater 2002 och som VD för Kulturhuset Stadsteatern 2013. Långt tidigare, som 16-åring, inledde han sin kärlekshistoria med Stockholm stadsteater som biljettvaktmästare.

Under sina år som teaterchef ritade Benny Fredriksson om kartan för vad en teater kan vara i Sverige. Han tog över en teater i skugga och skapade en framgångssaga. Han hade en osviklig fingertoppskänsla för repertoar, för nyskapande föreställningar och framför allt ett starkt publikperspektiv. Under hans år utvecklades en form av ”modern folkteater” med regissörer som Alexander Mørk-Eidem i spetsen med uppsättningar som Djungelboken och De tre musketörerna. Här fick Jonas Hassen Khemiri sin succédebut med Invasion! i regi av Farnaz Arbabi.  Och Carolina Frände fick leda det nyskapandet arbetet med barn- och ungdomsscenen i Skärholmen.

– Benny Fredriksson införde en konstnärlig tillgänglighet som gjorde Stockholms stadsteater till en angelägenhet inte bara för Stockholm utan för hela Sverige, säger Anna Takanen, teater och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern.

– Han skapade en ny sorts stadsteater som alla teatrar tog efter. Jag har alltid beundrat den här briljanta teatermakaren för det. Han hade hjärtat i teatern. Det går inte att skapa teaterkonst utan den kunskapen, säger hon.

– Benny pratade ofta om vad det innebär att vara människa. Jag har aldrig träffat någon som honom – kraften, energin å ena sidan, en smittsam nyfikenhet och djup känslighet å den andra. Det han trodde på tror jag på och i det finns ett stort ansvar, säger Johan Wirfält, chef för Forum/Debatt.

– Benny var en färdkamrat som jag kunde ta intellektuellt, konstnärligt och personligt spjärn emot, som gav mig ett förtroende jag inte kunnat föreställa mig. Han valde att, med sina egna erfarenheter som risk, kompromisslöst fokusera sitt konstnärskap på göra teatern till en plats för fler, för många. Teatern som en möjlig livlina. Han kunde vara rejält bökig och i samma stund alldeles fantastisk i sitt sätt att hellre vilja ägna tiden åt att prata om det existentiella i konsten istället för att fatta beslut inom ramar och strukturer, säger Carolina Frände, konstnärlig chef Skärholmen.

– Efter att under 16 års tid ha vigt sitt liv åt att leda och utveckla Kulturhuset Stadsteatern lämnade Benny Fredriksson abrupt sitt livsverk till följd av ett gränslöst mediedrev. Det var både fruktansvärt sorgligt och orättvist. Hos honom skapade det ett sår som icke gick att läka. Det är en stor tragedi, säger Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern.

För Benny Fredriksson var Kulturhuset Stadsteatern lika med demokrati. Ett offentligt rum öppet för alla. En teatersalong där man tillsammans i mörkret kunde dela en upplevelse.

”Att komma ihop, att klara av att leva tillsammans oavsett tillhörighet och ursprung är en grundförutsättning för vår tid” – så uttryckte sig Benny Fredriksson år 2011.

Nu har han själv avslutat sitt liv endast 58 år gammal. (Utlämnandet av denna information är godkänd av familjen.) Kulturhuset Stadsteatern är i stor sorg och tankarna går främst till hans familj. 

Minnesbord och kondoleansböcker har ställts upp på flera platser i huset: Klarafoajén, Stora scenens foajé, Plattanrummet och i Skärholmen, för de som vill lämna hälsningar och uttrycka sin sorg.

I veckan kommer det hållas en minnesstund för personalen.

För mer information kontakta:

Sofia Cherif, pressansvarig Kulturhuset Stadsteatern
Sofia.Cherif@stadsteatern.stockholm.se
Tel 0739-730 220

Lotta Fristorp
Tel 0739-732 210