×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Mircea Cartarescu
Foto: Pressbild

Arkiverat evenemang:

Mircea Cartarescu (Rumänien)

I samtal med Aris Fioretos


Handelshögskolan


Möt en av Rumäniens ledande poeter och romanförfattare, Mircea Cartarescu, född 1956 i Bukarest, i samtal med Aris Fioretos.  

Mircea Cartarescu är våren 2019 aktuell med romanen Solenoid (Albert Bonniers Förlag.) 2002 presenterades Cartarescu för svenska läsare i Panacheserien med romanen Nostalgia. Första gången denna roman utkom i Rumänien (1989) var texten kraftigt censurerad och titeln en annan. Först efter diktaturens fall kunde Cartarescu publicera Nostalgia i dess helhet; då hade den redan börjat nå internationell ryktbarhet. Han fyllde nyligen 60 och i samband med födelsedagen hyllades han som landets främsta nutida författare i den ansedda rumänska tidningen Romania Libera.

Aris Fioretos är författare och översättare. Han har översatt bland andra Friedrich Hölderlin och Vladimir Nabokov till svenska. Fioretos har erhållit många priser och utmärkelser, senast Svenska Akademiens essäpris. Såväl Den siste greken (2009) som Mary (2015) nominerades till Augustpriset.

Samtalet hålls på engelska.

OM SOLENOID

Detta är, som alltid hos Cartarescu, en roman om Bukarest, en både drömd och verklig stad. Runt omkring i staden ligger jättelika underjordiska solenoider, magnetiska spolar som får hus, människor och föremål att levitera. Parallellt med berättelsen om staden möter vi en enkel landsbygdslärare, författarens alter ego, som rör sig i en drömlik, surrealistisk och hypnotisk verklighet.Samtalet görs på engelska och är ett samarbete med Albert Bonniers Förlag, Handelshögskolan/SSE Literary Agenda och Rumänska kulturinstitutet. Solenoid är översatt av Inger Johansson.

SSE Literary Agenda >


2019 när huset vid Sergels torg renoveras finns Kulturhuset Stadsteatern istället på över tio platser runt om i stan! Handelshögskolan är en av de platser där vi dyker upp under 2019.  Läs om våra nya spelplatser här.

Information

Scen

Handelshögskolan

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

28 maj 2019

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen, Handelshögskolan/Aulan

Just nu inga föreställningar inlagda