×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt

Arkiverat evenemang:

Sen kväll på jorden: Klimatet och aktivismen


Årsta Folkets Hus Teater


Kanske kommer vi i framtiden se året som gått som en sorts brytpunkt. Sommaren 2018 präglades Sverige av supervärme och rekordtorka, klimatutvecklingen dominerade löpsedlar och nyheter. De aktivistiska rörelserna blev allt mer synliga och klimatet seglade upp som väljarnas viktigaste fråga.

I slutet av augusti inledde Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet – en höst och en vinter senare har hon miljontals följare världen över, är nominerad till Nobels fredspris och framstår allt mer som en av centralgestalterna inom den globala klimataktivismen.

Vi vet inte hur årets sommar blir – extremvädret är ju till sin natur ombytligt. Klart är däremot att vetenskapen och en allt större del av planetens befolkning tycks vara överens om att klimatkris råder. Begrepp som klimatångest och flygskam har blivit självklara inslag i middagssamtalen, efterfrågan på tågresor ökar och utlandssemestrandet går ner. Hur ska vi tänka och agera framåt? Vad kan vi göra som individer, och hur bör vi organisera oss som kollektiv? Kan känslan av panik som många upplever vändas till något positivt? 

För det konstnärliga inslaget står Johannes Heldén och Kristina Winiarski. Johannes Heldén är poet och multikonstnär, dubbelaktuell med hyllade diktsamlingen First Contact (Albert Bonniers förlag) samt utställningen Worlds på Cecilia Hillström Gallery. Han har ställt ut på Moderna Museet i Stockholm och Centre Pompidou i Paris, och är bland annat mottagare av stipendier från Maria Bonnier Dahlins stifelse och IASPIS. Kristina Winiarski är en av Sveriges mest uppmärksammade unga cellister. Hon är mottagare av det prestigefulla Firmenichpriset och har framträtt med St Petersburg State Symphony Orchestra, Stuttgart Kammerorchester samt National Symphony Orchestra i Washington DC.

Välkommen till en kväll om aktivism och känslostormar i klimatkrisens skugga!

Årsta Folkets Hus Teater
8 maj, kl 19.00-20.30
Biljetter: 60 kr ordinarie, 40 kr rabatt (student, pensionär, DN-prenumerant)

Medverkande:

Hanna Hellquist, journalist och krönikör Dagens Nyheter

Martina Krüger, ställföreträdande chef för Greenpeace i Sverige

Magnus Carlson, artist och sångare i Weeping Willows, albumaktuella med After Us

Ulf Danielsson, författare och professor i teoretisk fysik, Uppsala universitet

Cecilia Nyqvist, SSE Students for Climate Action, Handelshögskolan i Stockholm

Paula Richter, aktivist i Extinction Rebellion

Samtalen leds av Johar Bendjelloul, journalist på Dagens Nyheter

Sen kväll på jorden är en serie soaréer om klimatutvecklingen, producerade i samarbete mellan Dagens Nyheter och Forum/Debatt på Kulturhuset Stadsteatern. Arrangemangen hålls på Folkets Hus i Årsta, en av de partnerscener som Kulturhuset Stadsteatern gästar under 2019.

Information

Scen

Årsta Folkets Hus Teater

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

8 maj 2019

Pris

  • Ordinarie:60 kr
  • Pensionär:40 kr
  • Ung under 26 år:40 kr
  • Studerande:40 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt, Årsta Folkets Hus Teater

Just nu inga föreställningar inlagda