×
En del av Stockholms stad
Film
Isabella Eklöf

Arkiverat evenemang:

Stockholms Filmskola presenterar Isabella Eklöf

Förhandsvisning med regissörssamtal


Klarabiografen


 

Måndagen den 22 oktober kl. 18:00 välkomnar vi filmregissör och manusförfattare Isabella Eklöf till Stockholms Filmskolas inspirationsseminarium på Klarabiografen. 

På seminariet kommer Isabella att tala om metoder, ämnesval och estetiska val inom sitt arbete med fokus på sin kontroversiella långfilmsdebut Holiday och även sitt manusarbete på den Cannes-belönade och numera också Oscar-kandiderande Gräns. Moderator är filmkritiker Jan Lumholdt.

Isabella Eklöf, född 1978 Östra Ryd, Uppland, har examina i filmregi vid Akademi Valand 2007, Göteborgs Universitet, samt vid Den Danske Filmskole 2011. Sedan 2007 hon huvudsakligen verksam i Danmark.

I samband med seminariet kommer Isabella Eklöf, att visa sin film Holiday, som sedan sin premiär på Sundance i USA 2018 har visats vid ett tjugotal filmfestivaler världen över och har svensk premiär den 2 november.

Sascha åker på en lyxig semester i Turkiet tillsammans med sin kriminella pojkvän Michael. Shopping, god mat och hårt festande fyller både dagar och nätter. De lever i en bubbla där det är Michaels regler som gäller. Om någon bryter dem så är straffet hårt. När Sascha träffar en holländsk kille så leker hon med Michaels auktoritet och skapar en situation som inte kan sluta väl …
Holiday provocerar och utmanar med en obehaglig reflektion av vår tid.

"Holiday handlar om materialism och om sociala regler. En kvinna i en mansvärld som anpassar sig till en miljö och en social hackordning som hon inte har varit med om att skapa och som hon inte kan ändra på. Filmen handlar om regler som vi tar för givna, fastän vi inte borde.

Jag siktar alltid på att vara hänsynslös när jag berättar en historia. Jag är uppfostrad med
en brutal, kanske till och med arrogant ärlighet. Jag avskyr feghet hos mig själv och andra så det är extremt viktigt för mig att gå hela vägen när jag skapar och inte vika undan för de råa, mest sårbara delarna. Jag vill leka med förväntningar och tycker om när vårt första intryck visar sig vara godtyckligt eller fel. Det görs för mycket film som bygger på enkel orsak och verkan, men livet ser inte ut så.

Min medförfattare Johanne Algren och jag är på många sätt olika men vi känner båda att vi aldrig fått en chans att välja ett vanligt liv – det livet har vänt oss ryggen redan som barn. Vi har båda en distinkt känsla att vara märkt som
”annorlunda” så länge vi minns. Det enda man kan göra när ”det vanliga livet” vänder sig från en, är att vända ryggen till det och omfamna en slags parallellvärld. Och det är vad Sascha gör. Men Saschas handlingar handlar mindre om ödet än om att undersöka dynamiken hos människor som flockdjur. Vi försöker konstant anpassa oss. En naturlig, om än primitiv, instinkt som styr det mesta av mänskligt liv. Jag tycker inte att jag, eller Holiday, är amoralisk. I mina ögon skiljer sig inte det som Sascha gör från vad vi alla gör – vi lever av andra och av andras resurser. Hon får visserligen betala ett pris för det, men det får vi alla. Det är den moraliskt drivna hopplösheten bakom historien. En hal nerförsbacke av värdeförskjutningar som är i högsta grad politiskt aktuell och alarmerande just nu.

Jag hoppas att den här filmen når ut till kvinnor och andra som har placerats i en undergiven roll. Jag hoppas de känner igen sig och att de har fått sin historia berättad. Jag hoppas också att publiken försöker låta bli att döma. Titta inte bort och kom ihåg att också förlåta eftersom det är troligt att du gör exakt samma sak själv. Holiday är en produkt av sin tid, kanske på sätt som inte heller jag kan se idag. Vi lever i omvälvningstider. Vi har Trump, men vi har också kraftiga motreaktioner. Det största hotet mot dagens samhälle är enligt min mening de ökande klasskillnaderna. Det är det vi ser resultatet av i Holiday – den lockande fällan
i löftet om lycka och framgångar utan egna ansträngningar." - Isabella Eklöf

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

22 oktober 2018

Pris

  • Ordinarie:70 kr
  • Pensionär:70 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film

Just nu inga föreställningar inlagda