×
En del av Stockholms stad
Vällingby

Arkiverat evenemang:

BOKMÅNDAG


Vällingby • GRATIS UNDER 26 ÅR


I januari är Bokmåndag tillbaka! I samarbete med Vällingby Folkets Hus, Klackenbergs Böcker & Papper och Vällingby bibliotek bjuder vi in sex inspirerande och intressanta författare för samtal och läsning. Kom till Vällingbys vardagsrum för att lyssna, umgås och få din bok signerad. Är du lärare tar du självklart med din klass hit!                                                     

21 januari Alexandra Pascalidou

Mammorna

I Alexandra Pascalidous senaste bok Mammorna får du möta 20 mammor bosatta i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden. 20 mammors berättelser om våld, kamp, sorg och kärlek. 20 berättelser om en vardag bortom mediernas stereotyper. Mammorna är en bok som nyanserar och fördjupar bilden av förorten.

Vi vill med den här boken ge en röst åt dem som det aldrig lyssnats på, berätta deras berättelse med deras ord. Utan filter.

Boken har blivit nominerad till Augustpriset i kategorin årets svenska fackbok.

Alexandra Pascalidou är en flerfaldigt prisbelönt svensk-grekisk författare, journalist och programledare. 2018 fick hon S:t Eriksmedaljen från Stockholms stad för sitt arbete för demokrati, mångfald och rättvisa. Nyligen fick hon också ‪The Global Inspiring Women Worldwide Award 2018.

I samtal med Elena Marti, en av de medverkande mammorna i boken.

4 februari Jonas Hassen Khemiri

Pappaklausulen

Jonas Hassen Khemiris nya roman handlar om en pappa som återvänder till Sverige för att hälsa på familjen han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig. 

 Vad är en normal relation? skrev hon. Jag vet ingen som har en normal relation till någon, särskilt inte till sina föräldrar.

Jonas Hassen Khemiri, har skrivit romanerna Ett öga röttMontecoreJag ringer mina bröder och Allt jag inte minns, samt samlings-boken Invasion! med pjäser och noveller. Khemiri är översatt till fler än tjugofem språk och har bland annat tilldelats Borås Tidnings debutantpris och Sveriges Radios romanpris.

18 februari Kayo Mpoyi

Mai betyder Vatten

Det här är berättelsen om hur en flicka blir till.
Adi bor i ambassadens tjänstebostad på Upanga 81 i Dar es-Salaam. Hon har två systrar, den dansande Dina och den ständigt sjuka Mai som stirrar på henne med sina mörka ögon. Hon har en pappa som är skyldig döden ett liv och en mamma med mystiska linjer på kroppen.

Hon har också en smutsig hemlighet.

Mpoyi har gått Biskops-Arnös skrivarlinje, är medieproducent och just nu gästskrivlärare på Kvinnofolkhögskolan och kursen "Your silence will not protect you". Mai betyder vatten är Mpoyis debutroman och utgår från myter som berättats i hennes familj.

4 mars Melody Farshin

Mizeria

Trots att Aicha och Ali är födda på samma dag, i samma familj, ser tvillingarnas liv och förutsättningar så olika ut. Något de har gemensamt är den orubbliga fasaden som de håller upp för varandra och för sina oroliga föräldrar. 
Aicha genomlider en djup depression. Hon som alltid varit den stadiga pelaren förändras när hon får uppleva något traumatiskt som lämnar henne med obesvarade gåtor och en rubbad självbild. 

Gräddigt skägg i kontrast till hans grova ansikte, sittandes på blommigt grovsopsrumcafé, walla så många error.

Melody Farshin debuterade som ståuppkomiker 2008. Vi har kunnat se och höra henne på standupscener över hela Sverige och under hennes landstäckande turnéer med Riksteatern och i flera radioprogram. Två år i rad har hon också varit konferencier för den omåttligt populära Poetry Slam-tävlingen Ortens bästa poet.

1 april Sami Said

Människan är den vackraste staden

San Francisco är en självutnämnd upptäcktsresande från Afrikas horn, tillfälligt strandsatt i norra Europa. Pengarna är slut och gränserna har stängts. Tillvaron i det nya landet går ut på att hitta ett sätt att ta sig vidare. Till skimret, till Amerika kanske.

Med namnen får de också sina föräldrars drömmar. Det betyder inte tvunget att man måste dit, bara att man bär den som döpt en med sig.

Boken har blivit nominerad till Augustpriset i kategorin årets skönlitterära bok.

Den svenskeritreanske författaren Sami Said debuterade med Väldigt sällan fin 2012.

I samtal med Sara Abdollahi, skribent och driver podcasten Hysteria.

 

29 april Marika Carlsson

"Såna som du ska inte vara här"

I ”Såna som du ska inte va här” skriver komikern Marika Carlsson personligt om de händelser som har format henne till den hon är i dag. Hon berättar om hur det är att vara adopterad från Etiopien. Hur det är att växa upp i en kristen familj, vara fanatisk pingstvän och vilja frälsa hela världen. Att vara homofob och sedan bli förälskad i en kvinna. Om sökandet efter rötter och rädslan för vad det skulle innebära för hennes egen identitet.

Jag ser på min spegelbild och det känns som att jag tittar på någon annan.

”Såna som du ska inte va här” är en historia om dagens Sverige, om utanförskap och gemenskap, om modet att både fatta obekväma beslut och att våga ta emot den stora kärleken. Allt berättat med Marikas insiktsfulla värme och humor.

Information

Scen

Vällingby

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

12 september 2016

Pris

  • Ordinarie:60 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Vällingby

2019-01-21
måndag
18:00
1 Plats kvar
Alexandra Pascalidou BOKA / KÖP
2019-02-04
måndag
18:00
Jonas Hassen Khemiri Utsålt
2019-02-18
måndag
18:00
38 Platser kvar
Kayo Mpoyi BOKA / KÖP
2019-03-04
måndag
18:00
39 Platser kvar
Melody Farshin BOKA / KÖP
2019-04-01
måndag
18:00
22 Platser kvar
Sami Said BOKA / KÖP
2019-04-29
måndag
18:00
14 Platser kvar
Marika Carlsson BOKA / KÖP