En del av Stockholms stad
Vällingby
Fanna Ndow Norrby, Simon Häggström, Qaisar Mahmood och Kristina Sandberg, Soran Ismail och Jonas Steken Magnusson, Evin Ahmad och Folke Schimanski gästar alla höstens Bokmåndag.

Arkiverat evenemang:

Bokmåndag


Vällingby, Trappan


Bokmåndag är tillbaka! I ett samarbete med föreningen Trappan och Vällingby bibliotek bjuder vi in åtta nya inspirerande författare för samtal och läsning. Kom till Vällingbys vardagsrum för att lyssna, umgås och få din bok signerad.

Folke Schimanski – De bortglömda

Måndag 18 september
Vår bild av andra världskriget är nästan helt europeisk – det är bara krigsskeendet i Europa, Nordafrika och Stilla havet som skildras. Vad hände under kriget i Latinamerika, Afrika, Asien och Oceanien? Hur påverkades människorna på de kontinenterna?

Folke Schimanski föddes i Berlin 1936 och kom till Sverige med de vita bussarna i april 1945. I sin bok De bortglömda (2015) låter han oss möta krigets osynliggjorda offer och skildrar andra världskriget som det världskrig det verkligen var.

Simon Häggström  – Nattstad

Samtalet är en del av Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltnings våldsförebyggande vecka och är helt gratis för alla. Först till kvarn!

Måndag 2 oktober
Den svenska sexköpslagen har debatterats livligt de senaste åren. Simon Häggström, kriminalinspektör och chef för Stockholmspolisens prostitutionsgrupp, är ett välkänt namn i den debatten. Hans debutbok, den självbiografiska Skuggans lag, slog ned som en blixt när den kom med sin råa och realistiska skildring av samhällets skuggsida. I våras kom den fristående uppföljaren Nattstad, där vi får möta människohandlare som sålt kvinnor i Sverige, en ung flicka som ensam försöker överleva på Stockholms gator och en modig kvinna som hjälper Simon och hans kollegor i jakten på en pedofil.

Fanna Ndow Norrby – Svart kvinna

Måndag 16 oktober
Fanna Ndow Norrby var trött på den sexism och rasism som svarta kvinnor möter i Sverige och startade våren 2014 kontot @SvartKvinna på sociala medier. Gensvaret blev massivt - inom ett par månader läste och diskuterade mer än 40 000 personer kontot och ett stort antal svarta kvinnor i Sverige delade med sig av sina berättelser. Hösten 2015 samlade Fanna Ndow Norrby en bredd av dem i boken Svart kvinna. Tillsammans med nyskrivna texter är boken en djupdykning i det som så oskyldigt kallas vardagsrasism.

Fanna Ndow Norrby är frilansskribent, aktivist och redaktör till Svart kvinna. Hon är utbildad i strategisk kommunikation och PR. Svart kvinna är hennes första bok.

Qaisar Mahmood och Kristina Sandberg – Bildning – då, nu, sen

Måndag 13 november
Kunskap är makt, sägs det – gäller det även idag när s.k. alternativ fakta tillhör vardagen? Hur står det till med vår förmåga att tänka kritiskt? Vad är egentligen bildning – vem är det som ska bildas, och av vem?

Qaisar Mahmood blev 2012 mycket uppmärksammad för Jakten på svenskheten och gav 2016 ut romandebuten Halva liv. Kristina Sandberg är författaren bakom Ta itu och den hyllade trilogin om hemmafrun Maj, och har bl.a. tilldelats Augustpriset. Båda medverkar i antologin Bildning – då, nu, sen (2016) och möts i ett högintressant samtal om just bildning, lett av Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

 Samtalet görs i samarbete med ABF Stockholm och Folkets Hus och Parker.

Evin Ahmad – En dag ska jag bygga ett slott av pengar

Måndag 27 november
Huvudpersonen i Evin Ahmads debutbok En dag ska jag bygga ett slott av pengar är blivande skådespelare och lämnar tugget på bänkarna i barndomens Akalla, adidasbyxor och falska Raybans från Alanya, för att börja på den fina dramahögskolan på Valhallavägen i Stockholm, där man gör andningsövningar och får massage. Det är en uppväxtberättelse med en enorm livskraft, med ursinne, humor, sorg, ambivalens och en underbar fuck you-attityd.

Evin Ahmad är uppväxt i Akalla och räknas som en av Sveriges mest lovande unga skådespelare. I våras hade hon sin första filmhuvudroll i Dröm vidare.

Soran Ismail och Jonas Steken Magnusson –  Absolut svensk – En ID-handling

Måndag 11 december
Vad är man beredd att gå i döden för? På åttiotalet riskerade hans föräldrar livet för frihet och rättvisa. Men vad kan Soran Ismail, en konflikträdd 29-åring från Knivsta med dålig kondis, själv bidra med?

Boken Absolut svensk – En ID-handling skrevs tillsammans med samhällsjournalisten Jonas Steken Magnusson och är en fortsättning och fördjupning av den internationellt hyllade tv-serien Absolut svensk. Med drastisk humor och tänkvärt djup, signerat Sveriges allvarligaste komiker, skildras historier om identitet och tolerans, från sandlådan i Knivsta till kanten av en massgrav i Kurdistan.

 

Alla samtal är gratis för alla under 26 år, ingen biljett behövs!

Information

Scen

Vällingby, Trappan

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

12 september 2016

Pris

  • Ordinarie:60 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Vällingby

2017-10-02
måndag
18:00
Simon Häggström
Fri entré
2017-10-16
måndag
18:00
55 Platser kvar
Fanna Ndow Norrby BOKA / KÖP
2017-11-13
måndag
18:00
50 Platser kvar
Q Mahmood & K Sandberg BOKA / KÖP
2017-11-27
måndag
18:00
47 Platser kvar
Evin Ahmad BOKA / KÖP
2017-12-11
måndag
18:00
16 Platser kvar
S Ismail och J S Magnusson BOKA / KÖP