×
En del av Stockholms stad
Skärholmen
Tornet 2
Foto: Folkets Bio

Arkiverat evenemang:

Tornet

Skärisbiografen ● Från 11 år


27 december 2018 13:15
Skärisbiografen


1,5 miljoner palestinier lever i exil. Tornet är en film om att aldrig ge upp drömmen om att återvända hem.

Wardi är född och uppvuxen i flyktinglägret Bourj el Barajne i Libanon, där palestinska flyktingar levt i 70 år. Alla de små envånginshusen i området har sedan 1948 vuxit på höjden och fått fler våningar för varje generation som bott i dom. Lägren är stora som städer. Alla människor i Wardis närhet har en historia att berätta, hennes syster vill lämna Libanon och flytta till Sverige för ett tryggare liv, 

Genom Wardis ögon berättar filmen en historia om fördrivning och flykt, uppgivenhet och hoppfullhet och om människors styrka och att livet fortsätter.

Om regissören

Regissören Mats Grorud har en personlig relation till flyktinglägret, ursprungligen genom att hans mamma arbetade där som sjuksköterska under kriget på 1980- talet. När hon kom hem till Norge berättade hon om barnen som växte upp i lägret och att när freden kommit skulle Mats och hans syskon få följa med dit. 
– Jag vill visa den andra sidan av det tragiska, säger Mats. Människor som med humor, värme och öppenhet lyckas överleva. De kanske inte skrattar hela tiden, men de tappar aldrig tron på att ett annat bättre liv är möjligt. Karaktärerna i filmen bygger på verkliga personer, vänner och familjer som Mats lärt känna i lägret. Bakom berättelserna finns samtidigt en gedigen research och intervjuer med de som varit med. 

PRESS

Tornet är en stark berättelse om palestiniernas hårda kamp om rättvisa, om hopp, hopplöshet och uppgivenhet. Mats backar inte för de tunga ämnena. Han visar en vardag där vinande kulor, cirkulerande militärhelikoptrar och ond bråd död är skåpmat. Men framförallt är Tornet ett varmt, humant drama om folket som negligeras, men som fortsätter att kämpa. Filmen ger perspektiv och djupare förståelse för palestinernas situation. Med enkla medel lyckas Mats att förklara komplexa skeenden. Att använda animation och dockor som visuella redskap för berättelsen fungerar väl och det blir enklare att ta till sig berättelsen.
- Kulturbloggen

OM FILMEN

Ålder: Från 11 år men tillåten från 7 år med vuxet sällskap
Orginaltitel: The Tower
Språk: Arabiskt tal med svensk undertext
Genre: Animerad film
Produktionsland: Norge, Sverige
Produktionsår: 2018
Regi och manus: Mats Grorud

 

Tornet 9
Tornet 5
Tornet 8
Tornet 11
Tornet 7
Tornet 12
Tornet 6
Tornet 10
Tornet 3
Tornet 4

Information

Scen

Skärisbiografen

Speltid

1:14 h, ingen paus

Premiär

2 december 2018

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Skärholmen, Barn, Ung

2018-12-27
torsdag
13:15
140 Platser kvar
BOKA / KÖP