×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Valeria Luiselli
Foto: Diego Berruecos

Arkiverat evenemang:

Valeria Luiselli (Mexiko)

I SAMTAL MED JUDITH KIROS


Hörsalen


Under våren har Valeria Luiselli hyllats väldeliga för den svenska utgåvan av sin debutroman De tyngdlösa. Nu utkommer den lekfulla romanen Historien om mina tänder, prisad 2015 av New York Times som Årets bästa bok.

Valeria Luiselli samtalar på engelska med Judith Kiros.

Gustavo Sánchez Sánchez, kallad Highway, är en man med ett liv fullt av berättelser och märkliga historier, och en mun full med dåliga tänder. Det senare ska få en förändring då Highway kommit över Marilyn Monroes bländvita garnityr och har möjligheten att byta ut sina egna gulnande gaddar. För att lyckas med detta måste han först dock bege sig på en resa och sälja de tänder han redan har och som alla bär på en historia om sina tidigare ägare: Platon, Virginia Woolf, Borges med flera.

Historien om mina tänder är en lika fascinerande och intelligent som dråplig och underhållande roman om berättelsens nödvändighet och historieberättandets betydelse.

Pressröster om De tyngdlösa:

"Luiselli skriver fram den kanske vackraste tankeloopen i den postmoderna litteraturhistorien." – Aftonbladet

"Alla borde läsa den här boken." – Expressen

"Skimrande pärla från New York … i excellent översättning av Annakarin Thornburn." – Dagens Nyheter

"Annakarin Thorburns översättning håller samma klass som själva boken: mästerlig!" – Västerbotten Kuriren

"Oerhört skickligt … hon utnyttjar litteraturens fulla potential." – SVT Go’ kväll

Valeria Luiselli är född 1983 i Mexico City och sedan flera år bosatt i New York. Hon är översatt till över 20 språk och har medverkat i tidskrifter som The New Yorker, The New York Times, Granta, McSweeny’s och i podden This American Life. Debutromanen De tyngdlösa har legat i topp på DN:s kritikerlista. Historien om mina tänder prisades som Årets bästa bok av New York Times, Buzzfeed och Flavorwire.

Judith Kiros är litteraturvetare, antirasistisk debattör, skribent i allt från DN till Nöjesguiden, och en av grundarna av sajten Rummet. Hon har tidigare samtalat med Ngugi wa Thiong'O och Dorit Rabinyan.

I samarbete med Rámus förlag och Mexikos ambassad. Historien om mina tänder är översatt av Annakarin Thorburn.

Internationell författarscen är Sveriges äldsta scen för internationella författare, med efterföljare i Malmö, Göteborg, Umeå, Århus och Köpenhamn. Sedan starten 1998 har över 550 författare besökt författarscenen på Kulturhuset Stadsteatern.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

3 september 2018

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda