×
En del av Stockholms stad
Litteratur
UKON (Foto: Helge Hansen), Arne Dahl (Foto: Sara Arnald) och Jenny Tunedal (Foto: Sara MacKey). Bilden är ett montage.
UKON (Foto: Helge Hansen), Arne Dahl (Foto: Sara Arnald) och Jenny Tunedal (Foto: Sara MacKey). Bilden är ett montage.

Arkiverat evenemang:

På djupet: Vem är det som skriver?

Samtal mellan UKON, Jenny Tunedal och Arne Dahl


Foajé 3


I serien På Djupet borrar vi oss, tillsammans med författare och publik, ner i ämnen värda att prata mer om; stort och smått, aktuellt och tidlöst – alltid intressanta möten och samtal. Från fake news till vad det innebär att vara en hygglig människa.

Författarna Arne Dahl och Jenny Tunedal samtalar med UKON om fiktionens förvandlingskonster, lånade fraser, tagna namn och vad som är en egen röst.

Det talas om författarjag och författarroll. Men vem är i så fall författaren utan sitt jag och sin roll? Kan en människa rentav finna sitt jag genom att agera en roll? Ja, varför tycks det märkligt nog ibland vara enklare att säga sanningen när man låtsas vara någon annan eller lånar andras ord?

Arne Dahl. 1998 kom den första deckaren under Jan Arnalds pseudonym Arne Dahl och det blev startskottet för en ny och synnerligen framgångsrik karriär. Som Arne Dahl räknas han numera till det absoluta toppskiktet inom genren i hemlandet och utomlands och flera verk har även filmatiserats. Jan Arnaldär författare, kritiker och tidskriftsredaktör. Han disputerade på avhandlingen Genrernas tyranni om Artur Lundkvist 1995. Förutom författandet och den akademiska banan har han varit verksam som kritiker i Dagens Nyheter samt redaktör för kulturtidskriften Aiolos och Svenska Akademins Artes. Jan Arnald debuterade 1990 med romanen Chiosmassakern och därefter följde flera skönlitterära verk, samt en diktsamling. 

Jenny Tunedal debuterade 2003 ut med diktsamlingen Hejdade, hejdade sken. I februari 2017 utkom samlingen Rosor skador, som fick ett stort genomslag hos kritiker och läsare. Tunedal var under flera år litteraturredaktör på Aftonbladet, redaktör för Lyrikvännen och är numera verksam som lärare vid författarutbildningen Litterär Gestaltning, Akademin Valand, Göteborg. 2012 mottog hon Gerard Bonniers lyrikpris. 2014 tilldelades hon Kallebergerstipendiet av Svenska Akademien.
Jenny Tunedal är även verksam som översättare och har bland annat översatt verk av Claudia Rankine, Anne Sexton och Sylvia Plath.
 
Ulf Karl Olov Nilsson, ibland kallad UKON, är författare, psykolog och psykoanalytiker. Senaste alstret var fjolårets Augustnominerade essäbok Glömskans bibliotek, en essä om demens, vansinne och litteratur.

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

29 november 2017

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Pensionär:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur

Just nu inga föreställningar inlagda