×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Christina Hesselholdt
Foto: Robin Skjoldborg

Arkiverat evenemang:

Christina Hesselholdt (Danmark)

I samtal med Johanna Koljonen


Foajé 3


Sällskapet samlar den enastående danska prosaisten Christina Hesselholdts fyra kortromaner om Camilla och hennes krets, utgivna mellan 2008 och 2014. Hela sviten rör sig kring samma persongalleri; Camilla och hennes make Charles, vännerna, de gamla föräldrarna. Läsaren möter dem i olika faser i livet, perspektivet skiftar och någon som haft en undanskymd roll blir plötsligt huvudperson.

Christina Hesselholdt samtalar på engelska med Johanna Koljonen.

Talet tillhör en mängd röster och monologerna som framförs är direkta, gåtfulla, lakoniska. Hesselholdt skriver om begär och konflikt i kärleksrelationen, om medelålders- och medelklassliv som till det yttre verkar välordnade men där ett existentiellt bråddjup finns strax under ytan. Det är litteratur som talar om det viktigaste, med svärta, humor, sorg och en stor generositet, och ett betydande författarskap att upptäcka.

»Hon är Nordens bästa författare just nu« / Expressen

»Formen är monologen (och vilken monolog sen! Slagfärdig! Berörande! Ekvilibristisk!) med skiftande jagberättare, oftast Camilla. Camillaböckerna kan ses som ett utforskande av det som på en gång är deras egen form och ett grundläggande mänskligt villkor: den inre monologen /…/ Det är ingenting mindre än en kärlekshandling.« Politiken

»Jag är övertygad om att den här boken kommer att förändra den danska litteraturen.« information

Christina Hesselholdt (f. 1962) har utgivit femton prosaböcker sedan debuten 1991. Sällskapet kom 2015 i Danmark och blev en kritikersuccé. Den översätts nu till flera språk. För romanen Vivian (2016), om fotografen Vivian Maier, är Hesselholdt nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2017.

Johanna Koljonen är kritiker, programledare och författare. Hon har en examen i engelsk litteratur, har belönats med Stora Journalistpriset och vunnit På spåret. På Internationell Författarscen har hon tidigare samtalat med bland andra Neil Gaiman, Margaret Drabble, Umberto Eco och Dmitrij Gluchovskij.

I samarbete med Natur & Kultur. Sällskapet är översatt av Ninni Holmqvist.

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

9 oktober 2017

Pris

  • Ordinarie:100 kr
  • Stud. från 26 år:80 kr
  • Pensionär:80 kr
  • Ung under 26 år:80 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Foajé 3, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda