×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Tauba Katzenstein
Tauba Katzenstein
Foto: Mikael Jansson

Arkiverat evenemang:

Witnesses


18 oktober - 16 december 2018
Galleri 5 • Fri Entré


I ett omfattande projekt har fotografen Mikael Jansson under otaliga resor genom Sverige, träffat och porträtterat överlevande från Förintelsen. I avskalade svartvita porträtt träder nu den sista generationen fram.

De sista överlevande från Förintelsen är ännu vid liv och kan vittna om det som ägde rum. I utställningen Witnesses möter du nittiosju av dem som överlevde koncentrationslägren och så småningom tog sig till Sverige. Fotografen Mikael Jansson har sökt upp dem i olika svenska städer. Han har lyssnat på deras berättelser, lärt känna deras ansikten och mött deras blick. De är nu alla mycket gamla, men ännu en tid kan de bära vittnesmål. Mikael Jansson har tagit vara på denna sista chans.

– Det är väldigt viktigt att just aldrig sluta att berätta de här historierna, säger Mikael Jansson.  Att ta själva bilderna är ju ganska likt andra fotograferingar jag gjort, men alla möten och historier har varit så oerhört starka och gripande att jag stundtals inte kunnat plåta. Jag har träffat fantastiska människor.

Introduktion till utställningen

Vi ger introduktioner till utställningen tisdag–söndag kl. 14:00.

27 januari 2018 tilldelades Mikael Jansson ett stipendium från Michael Bindefeldts stiftelse till minne av Förintelsen.

Mikael Jansson är modefotograf och regissör. Han fotograferar regelbundet för tidningar som Vogue, Interview Magazine och för varumärken som Estée Lauder och Louis Vuitton. Hans fotografier har bland annat visats på Museum of Modern Art (New York), Institute of Contemporary Art (Boston) och Centre National de la Photographie (Paris). Läs mer (Wikipedia) >

Sommar i P1 med Tauba Katzenstein

Tauba Katzenstein har överlevt getto, förintelseläger och slavarbete. I sitt Sommar vill hon berätta om sin mormor och sin mamma så att de blir ihågkomna.

En utställning av Mikael Jansson i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.

Utställningen är kurerad av Daniel Birnbaum, överintendent Moderna Museet.

Öppettider

Måndag: 15–18
Tisdag–fredag: 11–18
Lördag–söndag: 11–17
Fri entré