×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Superbruden och dödskallen (1977), verk i onumrerad upplaga.
Superbruden och dödskallen (1977), verk i onumrerad upplaga.
Foto: Petra Hellberg

Arkiverat evenemang:

Kristina Abelli Elander Superbruden


17 juni - 23 augusti 2015
Galleri 3, våning 3 •


Ordinarie 40 kr. Pensionär 20 kr. Studerande fr.o.m. 26 år 20 kr. Arbetssökande 20 kr. Fri entré t.o.m. 25 år.
Biljetten gäller även John Bock "UN-EX-SURROGAT" i Galleri 5 för entré samma dag.

Kristina Abelli Elander har genom sitt formspråk varit avgörande för den svenska konstens förändring från 1980-talet och framåt med sin färgglada fantasivärld befolkad av olika alter egon, som Prinsessan Panik, Superbruden och Kentucky Fried Chicken Heroine. Med utställningen Superbruden lyfter Kulturhuset Stadsteatern fram ett alltför ouppmärksammat konstnärskap och visar verk från hela Abelli Elanders karriär.

 – Kristina Abelli Elander är en föregångare för de kvinnor som nu arbetar i samma anda, exempelvis Liv Strömqvist, Sara Granér, Åsa Grennvall och Nina Hemmingsson. De som med ett fräckt och självklart bildspråk blottlägger det förtryck som den patriarkala tillvaron utövat och utövar. Länge ansågs populärkultur som grund för ett konstnärligt språk smaklöst, särskilt om det utövades av kvinnor. Numera anses det innovativt, effektivt och samtida. Tiden har hunnit ikapp!
Marianne Lindberg De Geer, Konst/Design-chef på Kulturhuset Stadsteatern.

Performance

Alien arbetar – performance av konstnären
Alien works – performance by the artist
Galleri 3, våning 3, 13.0014.00

Juli:
Fredag 10, lördag 11, torsdag 16, söndag 19, fredag 24, fredag 31 juli.

Augusti:
Lördag 8, torsdag 13, söndag 16, torsdag 20, lördag 22 augusti.

Visningar

Lunchvisningar.
Tisdagar 12:30: 11/8 och 18/8

Tematiska visningar
Lördagen den 15/8 kl 14.00: Carl-Johan De Geer, konstnär
söndagen den 16/8 kl 14.00: Helene Billgren, konstnär
söndagen den 23/8 kl 14.00: Kristina Abelli Elander, konstnär
Visningarna ingår i entréavgiften.

Kristina Abelli Elander med egna ord:

”Jag tycker om idén med Kulturhuset Stadsteatern, att det ligger så centralt och är en plats som alla ska ha tillgång till. Jag har alltid velat att mina verk ska kunna ses av väldigt många olika personer och kunna förstås även om du inte är så insatt i konst. Att man ska känna sig inbjuden som betraktare är viktigt.

Med denna utställning kan jag koppla ihop nya och gamla arbeten, det uppstår nya betydelser och jag ser tydligt att det finns teman jag jobbat med som återkommer.
  
Jag är väldigt inspirerad av nöjesfältet och det man brukar kalla ’tivoliestetik’. Det hänger ihop med en klatschighet i bildvärlden som främjar vissa typer av berättelser eller teman jag är intresserad av. Jag vill att det ska se skojigt ut!

Ibland kan skildringar av saker som är svåra bli så realistiska att man som publik nästan inte uthärdar att ta in det. Jag har alltid sett mina verk som allegorier. Om jag har målat en brinnande barnvagn har det inte betytt att jag vill bränna upp den. Det är ju inte illustrationer till en text utan väldigt starka bilder som kommit för mig.

När jag ritar ett ångesttillstånd är det inte som Munchs Skriet utan något väldigt mycket iskallare. Som om du vaknar klockan tre en sommarmorgon och allt är ett klart otäckt ljus och du har ett par för starka glasögon på dig och ser allt övertydligt.

Superbruden handlar om att kunna vara människa. Hur man finner sig till rätta i att vara människa. Det handlar också om människans storhetsvansinne och högmod och det cykliska förloppet. Att något som byggs upp sedan måste försvinna. Och så kanske något annat byggs upp istället.”

Om Kristina Abelli Elander

Kristina Abelli Elander (född 1952) har en karriär som säger en hel del om hennes konstnärliga bredd. Hon är representerad på Moderna Museet i Stockholm, har undervisat på Konstfack, och varit gästprofessor på Kungliga Konsthögskolan. Men hon har även drivit klubben/galleriet BarBar, bott i New York, gjort kostym och rekvisita i filmer av Marie-Louise Ekman och Carl-Johan De Geer, publicerat serier i Galago och gett ut den självbiografiska grafiska romanen Staden, Flickorna, Tiden… tiden…

PRESS / MEDIA

"Humor och klokhet i färgstark blandning." / Omkonst. Hela recensionen. >

"En explosivt uppsluppen utställning." / UNT Hela recensionen. >

"Kristina Abelli Elander tillhör den revolterande 70-talsgenerationen, som släppte superbruden och färgen fri. Återseendet av hennes bildvärld är både ångestframkallande och förlösande." / DN Hela recensionen. >

"Jag ville ge den manliga konstvärlden på nöten." Intervju i Stockholms Fria. >

"Normbrytande konst på Kulturhuset: 'Vill jag vara en superbrud eller en anarkistisk Pippi Långstrump?'" Intervju i Stockholm Direkt. >

"Från morgon till kväll." Dokumentärfilm om Kristina Abelli Elander, av Charlie Nykvist. Från 1983. Tillgängling i SVT Öppet Arkiv.

KULTURNYHETERNA-INTERVJU

Alien works med vattenfall. 2015. Skulptur, mixed media. Kristina Abelli Elander – Superbruden. Utställning i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, 17 juni–23 augusti 2015.
Jordgloben. 2015. Metall, trä, garn. Producerad i Kulturhuset Stadsteaterns ataljéer. Kristina Abelli Elander – Superbruden. Utställning i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, 17 juni–23 augusti 2015.
Prinsessan Panik, 1980. Producerad i samarbete med Gittan Jönsson. Kristina Abelli Elander – Superbruden. Utställning i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, 17 juni–23 augusti 2015.
Superbruden & Döskallen, 1976. Skulptur, mixed media. Återskapad 2015 i Kulturhuset Stadsteaterns ateljéer. Kristina Abelli Elander – Superbruden. Utställning i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, 17 juni–23 augusti 2015.
Superbruden & Döskallen, 1976. Skulptur, mixed media. Återskapad 2015 i Kulturhuset Stadsteaterns ateljéer. Kristina Abelli Elander – Superbruden. Utställning i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, 17 juni–23 augusti 2015.
Superbruden & Döskallen. Mdf, tempera. Producerad i Kulturhuset Stadsteaterns ateljéer. Kristina Abelli Elander – Superbruden. Utställning i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, 17 juni–23 augusti 2015.
Folkungagatan 29, 1982 och Folkungatan, 1982. Akryl på masonit. Kristina Abelli Elander – Superbruden. Utställning i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, 17 juni–23 augusti 2015.
TRATRAtra... an eye for an eye... 1979. Olja på masonit. Kristina Abelli Elander – Superbruden. Utställning i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, 17 juni–23 augusti 2015.
Love Box, 1980–1982. Mixed media. Kristina Abelli Elander – Superbruden. Utställning i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, 17 juni–23 augusti 2015.
Del ur Creep Queens, Happy Flowers, 1988–2015. Mdf, trä, glödlampor. producerad i Kulturhuset Stadsteaterns ateljéer. Utställning i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, 17 juni–23 augusti 2015.
Del ur Creep Queens, Happy Flowers, 1988–2015. Mdf, trä, flasherfärg, lack. Producerad i Kulturhuset Stadsteaterns ateljéer. Kristina Abelli Elander – Superbruden. Utställning i Galleri 3, Kulturhuset Stadsteatern, 17 juni–23 augusti 2015.