×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Satellite, 2010

Arkiverat evenemang:

Martina Hoogland Ivanow


31 oktober - 19 januari 2014
Galleri 3, våning 3 • Fri Entré


Härifrån till verkligheten

Fotografen Martina Hoogland Ivanow skildrar vardagssituationer som är både verkliga och poetiska, händelser som annars kanske gått obemärkt förbi. I hennes fotografier möter verkligheten drömmen i tysta, suggestiva nästan grumliga fotografier.

Hoogland Ivanows farmor sa en gång att hennes bilder är som de vore tagna i elfte timmen, man vet inte åt vilket håll de är på väg.

Jag tror min styrka ligger i att vara otydlig, något som tagit mig ganska lång tid att acceptera.

Utställningen består av fyra bildserier och en film.

Annelise Frankfurt
I sitt senaste projekt debuterar Hoogland Ivanow som regissör. Filmen "Annelise Frankfurt" (2013) skildrar dansaren, koreografen och dockmakerskan Annelise Frankfurt (1926-2007).

Det började med att Nils Harning, som är medverkande och kostymör i filmen, fick ett anonymt paket fullt av Annelises tillhörigheter skickat till sig. Paketet innehöll anteckningar och dockor.

Härifrån till verkligheten
I den pågående bildserien "Härifrån till verkligheten" undersöker Hoogland Ivanow människans förhållande till naturen. Ett förhållande som är sårbart och pendlar mellan kontroll och icke kontroll. I utställningen visas delar av detta projekt för första gången.

Satellite
I bildsviten "Satellite" (2010) har Hoogland Ivanow uppsökt olika samhällen som ekobyar och annorlunda gemenskaper inom till exempel new age-kulturen. Relationer mellan människor har alltid intresserat henne, förhållanden som kan ses som extraordinära men även mera ordinära familj- och vänskapsband.

Far too close
Hoogland Ivanow har under långa perioder gett sig ut i världen och resandet har blivit en drivkraft till att se och möta nya länder och miljöer. Hon har sökt sig till övergivna platser och ingenmansland, bland annat Sibirien, Sakhalin-ön i Ryssland, Tierra del Fuego i Argentina och Murmansk. Bilderna sammanställdes i bildsviten "Far too close" (2008). 

Speedway
Ett av Hoogland Ivanows mest uppmärksammade konstprojekt är "Speedway" (2001-2005). Under flera år fotograferade hon speedwayförare i Mongoliet, Sibirien och norra Europa.

Gratis visningar

Söndagsvisningar
Sön 12 jan, 14:00
Sön 19 jan, 14:00

Familjevisningar
Vi tittar på ett verk eller två, klurar och pratar om det vi ser.
Mån 13 jan, 16:00
Mån 20 jan, 16:00

Boka visning

Är du intresserad av att boka en egen visning av en utställning? Kontakta Helen Karlsson, tel: 076-123 14 12 eller helst via epost: helen.karlsson@stadsteatern.stockholm.se för priser och tider. Max: 30 personer/grupp.

Biografi

Martina Hoogland Ivanow (1973) är uppvuxen i Stockholm och flyttade senare till Paris och New York för att studera fotografi. Hon slog igenom internationellt på 90-talet, främst i London som mode- och porträttfotograf. Under de senaste tio åren har Hoogland Ivanow helt fokuserat på personliga konstnärliga projekt.

Hoogland Ivanow finns representerad på bland annat Moderna Museet, Museet för Fotokonst i Danmark och på Statens Konstråd. Hoogland Ivanow har tidigare ställt ut bland annat i New York, Paris och Berlin. 2010 vann hon Scanpix stora fotopris.

Speedway, 2001-2005
Stillbild från Annelise Frankfurt, 2013
Härifrån till verkligheten, 2013
Speedway, 2001-2005
Far too close, 2008
Satellite, 2010

Öppettider Gallerier

Måndag 15–18 (fri entré)
Tisdag–fredag 11–18
Lördag–söndag 11–16