×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Fredrik Hofwander - Marquee Moon

Arkiverat evenemang:

Marquee Moon /Tygmåne


26 juni - 24 augusti 2014
Galleri Underlandet • Fri Entré


Fredrik Hofwander tecknar sina bilder med blyerts efter fotografier och fotografiska collage, en tidskrävande process. Motiven är ofta hämtade från den närmaste omgivningen, till synes vardagliga miljöer och rum men där det verkliga och öververkliga korsas genom subtila förskjutningar och ibland i hallucinatoriska fantasimönster.

I Galleri Underlandet visas för första gången det nya verket Marquee Moon/Tygmåne som visar Drottningholms slottsteater med scenen i mitten. Förutsättningen för teaterrummet är kontraktet med publiken att den ska gå med på illusionen om verklighet. För Hofwander fungerar bilden av teaterns illusion som modell för den vardagsrealitet vi lever i och som hålls uppe av tysta överenskommelser och osynliga mekanismer. På samma sätt som vi accepterar förflyttningen till andra tider och rum genom rekvisita och peruker, väljer vi att tro på system som får samhället att hålla samman. 

I teckningen finns också de vanligtvis osynliga mekanismerna inritade. Stolarna svävar men här och var hålls de upp av scenarbetare, och fikarummets kaffebryggare påminner om baksidan av scenen. Dubbelexponeringarna av rekvisita och dekor påminner om fotografiets platthet

Alla de tre teckningar som utgör utställningen handlar om behovet av illusionen och rollspelet som verktyg för att beskriva och förstå världen.

OM KONSTNÄREN

Fredrik Hofwander är född  1973 och gick Malmö Konsthögskola 1997-2002. Han bor och verkar i Stockholm och har de senaste åren ställt ut på bla Skövde konsthall, VoltaNY i New York och Haninge konsthall. 2012-2014 innehade han Stockholms stads ateljéstipendium.