×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Le Sous-Marin / Ubåten

Arkiverat evenemang:

Le Sous-Marin / Ubåten


15 april - 22 juni 2014
Galleri Underlandet • Fri Entré


För snart 20 år sedan byggde Lisa Jeannin en farkost för en person – en Ubåt- att färdas i genom rum och tid. När den nu visas i Kulturhuset Stadsteaterns galleri Underlandet, är det för första gången tillsammans med filmen Le Sous-Marin från 2011, i vilken den även figurerar. Här fungerar farkosten som en tidskapsel för ett unikt och egensinnigt konstnärsskap. Utställningen öppnar 15 april.

Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans har under flera år arbetat tillsammans med filmer och installationer. Med en alldeles egen blandteknik av performance, skulptur och animering skapar de omsorgsfullt en värld befolkad av besjälade ting där magi och humor ger liv åt deras berättelser. I utställningen visas deras film Le Sous-Marin.

I filmen välkomnas betraktaren in i ett litet rum. Här berättas historien om en fransk kapten, Lisa Jeannins farfar, som spenderade 33 år till sjöss trots en aldrig övergående sjösjuka.

Rummet var kaptenens hem och kallades Ubåten, ett skyddat bo långt ifrån världsliga intryck -men nära till världen. Genom ett fönster i kaptenens rum flimrar vyer och minnesbilder förbi. Mannens personliga öde och det som kommer att bli en familjehistoria vävs in i beskrivningar om andra världskrigets bombanfall och motståndsrörelser.

Skulpturen Ubåt/Submarine som visas i galleriet, figurerar också i filmen. I några svartvita filmsekvenser hålls en liten modell upp mot havet, av en man på en blåsig strand, som en påminnelse om processen bakom ett konstverk.

ÖPPEN VERNISSAGE

Invigning och öppen vernissage med konstnärerna Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans, och producent Estella Burga tisdagen 15 april kl 17-19