×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Foto: Brita Olsson

Arkiverat evenemang:

Kjartan Slettemark


14 juni - 14 september 2014
Galleri 5, våning 5 •


Ordinarie 80 kr, Pensionär 60 kr, Studerande fr.o.m. 26 år 60 kr, Arbetssökande 40 kr. Kombibiljett med utställningen Barockt 100 kr. Fri entré tom 25 år. 

KjARTan Slettemark: Konsten att vara konst

KjARTtan Slettemark (1932-2008) är en av Nordens mest välkända, älskade och utskällda konstnärer. Under ett halvt sekel, var han en aktiv drivande kraft inom den skandinaviska konstscenen. Slettemark drog inte någon skiljelinje mellan konsten och livet. Så som den speciella stavningen av hans förnamn indikerar, var konsten en del av honom själv.

Som pionjär inom flera områden var han en av de första nordiska konstnärer som arbetade med performance och aktivism. För Slettemark var konsten viktigare än något annat och under hela sitt liv kämpade han för konstens och konstnärens rätt till yttrandefrihet.

Utställningen Konsten att vara konst är sammanställd av Museet for samtidskunst i Oslo och är den första stora retrospektiv som gjorts sedan konstnären gick bort 2008.Nu kommer utställningen till Sverige, där Kjartan levde och verkade under många år, för att visas på Kulturhuset Stadsteatern. Vi får se hans verk från de första teckningarna han skapade i Naustdal till de sista verken han producerade i Stockholm.

Det går att dela in Kjartan Slettemarks konst i två olika perioder. Vändpunkten kom runt slutet av 1970-talet. Från att han tidigare utmärkts för att vara en anti-auktoritär fighter som framförallt fokuserade på en yttre fiende, gick han nu gradvis över till att placera sig själv i centrum för sin konst, med verk av en mer introspektiv karaktär. Istället för att kritisera systemet och makten intog hans konst en mer försonande hållning. Konstens främsta funktion var nu inte längre att kritisera utan att hela eller bota. Evil heart fears art.

Genom hela sitt konstnärskap använde sig Slettemark av konsten för att uppnå frihet både på en konstnärlig och en individuell nivå. Konsten influerade livet och livet påverkade konsten. Men båda är underordnade jagets autonomi. Alla de tår han trampade på och de otaliga identiteter han iklädde sig, ger en tydlig bild av individens frihet att skapa sig själv. Samtidigt som Slettemarks uttryck och strategier förändrades genom åren, framstår det övergripande målet om att utplåna det fasta jaget som konstant.

Utställningen är sammanställd av Nasjonalmuseet i Oslo och presenteras i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.

Press

"En både rik och rolig exposé" /Kulturnytt

”Slettemark.. en mästare” /DN

Öppettider Galleri 5

Måndag-fredag: 11-19
Lördag-söndag: 11-17

Visningar

Söndagar 7/9 och 14 /9 kl 15.00

Boka visning

Är du intresserad av att boka en egen visning av en utställning? Kontakta Helen Karlsson, tel: 072-5848041 eller helst via epost: helen.karlsson@stadsteatern.stockholm.se för priser och tider. Max: 30 personer/grupp.