×
En del av Stockholms stad
Konst/Design
Joan Jonas - Reanimation

Arkiverat evenemang:

Joan Jonas


15 november - 26 januari 2014
Galleri 5, våning 5 • Fri Entré


Reanimation

Den amerikanska konstnären Joan Jonas är en av pionjärerna inom performance och videokonsten. Nu ges för första gången en närmare presentation av hennes konst i Sverige. I videoverket "Reanimation" experimenterar Joan Jonas med collage och animation. Verket är inspirerat av bok en "Under the Glacier" (1968), av den isländske författaren och nobelpristagaren Halldór Laxness.

Boken är delvis en hyllning till de andliga aspekterna av naturen, med fokus på en särskild glaciär, men då glaciärerna just nu smälter så berör verket "Reanimation" den dagsaktuella situationen.

I utställningen ingår även teckningsinstallationen »They come to us without a word« och ett urval av Jonas tidigare videoverk.

Videoverket »Reanimation« är ett pågående projekt som bearbetats i flera omgångar sedan det först visades på dOCUMENTA 13, 2012 i Kassel. Verket påbörjades redan 2010 för Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Cambridge där Joan Jonas är verksam som professor.

Joan Jonas har arbetat med performance sedan slutet av 60-talet och hon kombinerar ofta video, installation, skulptur, måleri, foto och teckningar. Hon använder kameran och videon både som en dokumentation men också som en del och en förlängning av sina performances. Mytologi, sägner och ett intresse för det rituella i konsten är återkommande inslag. Sedan början av 80-talet har Joan Jonas inspirerats av de isländska sagornas värld, liksom från den kvinnliga poeten H.D. och mer nyligen från den tyske konst- och kulturhistorikern Aby Warbug.

Gratis visningar

Lunchvisning
Tis 14 jan, 12:30

Söndagsvisning med Carl Tiberg
Sön 26 jan, 14:00

Boka visning

Är du intresserad av att boka en egen visning av en utställning? Kontakta Helen Karlsson, tel: 076-123 14 12 eller helst via epost: helen.karlsson@stadsteatern.stockholm.se för priser och tider. Max: 30 personer/grupp.

Joan Jonas performance
Wind (1973)
Joan Jonas. Foto: Akiko Miyake
Joan Jonas - Reanimation
Songdelay (1973)
Konst/Design
Joan Jonas performance

Joan Jonas: Mirror Piece

Öppettider Gallerier

Måndag 15–18 (fri entré)
Tisdag–fredag 11–18
Lördag–söndag 11–16