×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Sahar Mousa
Foto: Matilda Rahm

FRISTAD STOCKHOLM

Palestinsk poet från Gaza är Stockholms nya fristadsförfattare

Stockholms stad och Kulturhuset Stadsteatern välkomnar Sahar Mousa som ny fristadsförfattare. Mousa flydde från Gaza efter dödshot från IS – nu erbjuds hon under två år en fristad i Stockholm. 2018 firar fristadsprogrammet i Stockholm 20 år och utökas till två platser.

Sahar Mousa är poet, skribent och magasinsredaktör. Under krigen i Gaza 2008 och 2012 publicerade hon den uppmärksammade artikelserien Krigsdagböcker på Facebook, en av mycket få tillgängliga plattformar på grund av Hamas restriktioner. Artiklarna ledde senare till dödshot från lokala IS-grupper.

– I tider när yttrandefriheten ifrågasätts och hotas från många håll går fristadsprogrammets värde inte att överskatta. Vi välkomnar Sahar Mousa till Stockholm och ser dessutom fram emot att ta emot ytterligare en fristadskonstnär senare i år, säger Emilia Bjuggren, kulturborgarråd i Stockholm.

Kulturhuset Stadsteatern ansvarar för Stockholms Stads fristadsprogram. Stockholm är medlem i det internationella fristadstnätverket ICORN – International Cities of Refuge och har varit en fristad sedan 1998. I november uppmärksammas 20-årsjubileet med en festival och konferens på Kulturhuset Stadsteatern.

– Yttrandefriheten är navet i vår verksamhet, och där fyller fristadsprogrammet en mycket viktig funktion. Vi är djupt hedrade av att få ta del av Sahar Mousas erfarenheter. Det ska bli spännande att presentera hennes konstnärskap för en ny publik, säger Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern.

Sahar Mousa har publicerat två poesisamlingar, och skriver om kriget, politisk polarisering och sociala orättvisor i det palestinska samhället.

Bomberna föll varje natt
även efter krigets slut
Jag övergav talet
och mina lungor fylldes av rök
Men jag har inte förlorat mina ögon,
inte du heller ditt ansikte
Vi är fasta i våra fullkomliga lik
och spänner tyst språket som rep
runt våra halsar
utan att dö

Kulturutövare världen över blir förföljda, hotade och fängslade för att de brukar sitt fria ord. Stockholms stads Fristadsprogram innebär att två av dessa får ett månadsstipendium och en bostad under upp till två år. Med Kulturhuset Stadsteatern som bas finns ett nätverk som kan ge nya vägar att utrycka sig, samtidigt får stadens kulturarbetare en ny kollega med nya impulser. Kulturhuset Stadsteatern är sedan länge en scen för det fria ordet, ett fredat rum där yttrandefriheten diskuteras och praktiseras.  

För mer information om International Cities of Refuge Network: www.icorn.org