×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Maria Alekhina
Foto: DARK MOFO

Arkiverat evenemang:

Free Speech Festival: 14 november


Foajé 3, Hörsalen • Fri Entré


FLER PROGRAMPUNKTER TILLKOMMER

17:30 – 18:45 (Hörsalen)  Maria ”Masja” Aljochina om Pussy Riot
Maria ”Masja” Aljochina är politisk aktivist, konstnär och medlem i Pussy Riot-kollektivet. År 2012 framförde gruppen sitt performanceverk “Punkbön” inne i Frälsarkatedralen i Moskva. Aljochina dömdes efteråt till två års fängelse och skickades till ett av världens strängaste fängelser, en straffkoloni i Uralbergen. Som politisk fånge kämpade hon för att förbättra villkoren för sina medfångar och efter fängelsetiden har hon fortsatt med sitt arbete som aktivist och konstnär. Hon är medgrundare till det ryska medieföretaget MediaZona och skådespelare i Belarus Free Theatre. Hon har prisats med Lennon Ono Grant for Peace och hon har också tilldelats Hannah Arendt-priset. Hon utkommer nu med boken Riot Days på svenska, där hon berättar om tiden med Pussy Riot och fängelsevistelsen.

(Maria ”Masja” Aljochina Foto: DARK MOFO)

19:00 – 21:30 (Foajé 3) Fritt ord framåt
Vad innebär egentligen yttrandefriheten och hur kommer vi att se på den framöver? Begreppet har funnits länge men förutsättningarna förändras och orden laddas med nya betydelser. Media har spelat en central roll i att värna det fria ordet, granska makten och bära fram visselblåsares vittnesmål utan att röja sin källa. Men vad händer med det fria ordet när mediernas ekosystem förändras, kanske löser upp sig och antar nya former? I detta samtal resonerar Torbjörn Elensky, författare, Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi, Stockhokms universitet och Martin Jönsson, utvecklingschef DN om vad vi har att vänta.

19:00 – 21:30 (Hörsalen) Film & samtal: Speed Sisters
Denna dokumentär tar oss till Palestina, och följer det första kvinnliga racinglaget på Västbanken. Det här är dels ett porträtt av en spretig, explosiv grupp kvinnor med stor passion för racing, självständighet och frihet. Dels ett djupt och insiktsfullt porträtt av livet och realiteten i skuggan av Israels ockupation i Palestina. Efter visningen ett samtal med Lucia Ardovini, forskare på Utrikespolitiska Institutets mellansösternprogram och Sahar Mousa, palestinsk poet och redaktör från Gaza, fristadsförfattare i Stockholm. Samtalsledare Cherine Hussein, centrum för mellanösternstudier Lunds universitet.
Ingår i en serie av tre filmvisningar/samtal under namnet Emerging images of resistance in the Arab world, arrangerade av Utrikespolitiska Institutet.