×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Arkitektur

Arkiverat evenemang:

Debatt: Är modern arkitektur ful?


onsdag 31 oktober 2018 17:30 - 18:30
Foajé 3 • Fri Entré


Nybyggen i Stockholms innerstad väcker ofta mycket känslor. Apples planerade flaggskeppsbutik i Kungsträdgården har rivit upp en folkstorm. Nya Nobelcenter på Blasieholmen har, sedan arkitekttävlingen avgjordes för fyra och ett halvt år sedan, varit föremål för både hätsk debatt och juridisk process – bygget befinner sig just nu hos Mark- och miljööverdomstolen.

Vissa menar att det inte är viljan att bygga nytt som är problemet, utan byggnadernas utformning: Modern arkitektur anses vara opersonlig och ful, och avfärdas då som ”kuber av glas och betong”. Å andra sidan finns det i centrala Stockholm flera brutalistiska byggnader av just betong och glas – Kulturhuset är kanske det mest uppenbara exemplet – som är mycket uppskattade av  stockholmarna.

Så, vad handlar det om? Är vi rädda för modern arkitektur? Och är den verkligen ful? Eller är det snarare, som många menar, att Stockholm och Sverige lider av en sorts arkitekturtrauma med sår som kan spåras tillbaka till när Klarakvarteren revs och miljonprogrammet uppfördes? Som vanligt på Forum/Debatt har publiken möjlighet att delta med frågor till panelen. Välkomna till en debatt om glas, betong, byggnader och städer!

Medverkande:

Karolina Keyzer, arkitekt, tidigare stadsarkitekt Stockholms stad

Albert Svensson, arkitekt, vice ordförande Arkitekturupproret

Mark Isitt, journalist, författare samt creative director Nordic Architecture Fair

Tove Falk Olsson, fotograf aktuell med arkitekturboken Sverige Brutal

Fler namn tillkommer

Forum/DebattFoajé 3Fri entré

2018-10-31
onsdag
17:30 - 18:30 Foajé 3