×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Global utmaning

Arkiverat evenemang:

Migrationens möjligheter - så kan de goda exemplen skalas upp

Global utmaning


onsdag 29 november 2017
Foajé 3 • Fri Entré


Sveriges befolkning ökar. Fler personer invandrar till Sverige, och fler barn föds. Samtidigt blir befolkningen allt äldre, utan invandring skulle Sveriges befolkning minska. I sin prognos fram till 2035 konstaterar Statistiska Centralbyrån att ”det är de utrikes födda som beräknas stå för hela ökningen av personer i yrkesaktiv ålder.”

Sverige har erfarenhet av invandring och migration sedan många decennier. Idag ökar ändå segregationen och klyftorna i samhället växer. Vilken migrationspolitik behövs för att möta tilltagande flyktingströmmar och stora behov av arbetskraft? Vilken integrationspolitik kan minska ojämlikhet och utanförskap?
 
I Sverige finns det flera kommuner som lyckats bra med sitt arbete kring integration och i att matcha kompetens med arbetstillfällen – bland andra Åre, Botkyrka och Krokom. Varför är det viktigt för såväl nyanlända som för kommuner och staten med en snabb integration i samhället? Hur kan de goda exemplen skalas upp?

Välkommen till det  tionde samtalet i Global Utmanings och Kulturhuset Stadsteaterns serie om framtidsfrågor. Under ledning av Birgitta Englin, senior rådgivare på tankesmedjan och med hjälp av en rad framstående experter undersöker vi lösningar på globala och komplexa samhällsfrågor.

Medverkande:

Heléne Fritzon
Migrationsminister och biträdande justitieminister

Kristina Persson
grundare tankesmedjan Global Utmaning 

Kristof Tamas 
kanslichef, Delmi 

Loren Bakkalian
Krokomsbostäder, Krokoms kommun

Anders Lago
Förbundsordförande HSB 

Alexandra Mörner
styrelseordförande Axfoundation

Maria Söderberg
kommunstyrelsens ordförande Krokom

Lena Micko
ordförande SKL

Daniel Kindberg
ordförande i Östersunds FK och VD i Östersundshem

Lorents Burman
kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande

 

Forum/DebattFri entré