×
En del av Stockholms stad
Film
Måste gitt. Klarabiografen 2017
Foto: © TriArt

Arkiverat evenemang:

Måste gitt

Filmbasens samtalsklubb DISPLAY


Klarabiografen


Välkommen till Filmbasens samtalsklubb DISPLAY där vi visar hyllade Måste gitt.

Den 28 mars på Klarabiografen i Kulturhuset visar vi Måste gitt och samtalar med Ivica Zubak (regi och manus) och Abbe Hassan (producent).

Visas: Tisdag 28 mars 18:00–21:00 på Klarabiografen i Kulturhuset Stadsteatern. Filmstart 18:00, samtal efter filmen.

Om Måste gitt och regissören Ivica Zubak:

Måste gitt följer vi Metin, en ung man i en av Stockholms förorter där oskrivna lagar gäller och de egna domstolarna alltid har sista ordet. Det udda med den här shurdan (=killen!) är att han skriver dagbok om allt han ser och gör - alla namn och platser dokumenteras i minsta detalj. När dagboken en dag försvinner blir Metins liv knas och aldrig detsamma igen.

"Jag var 13 år när kriget bröt ut i det forna Jugoslavien. Mina vänner över 18 år deltog vid fronten såvida deras fäder inte redan hade köpt dem en frisedel och skickat dem utomlands. Många av mina grannar och kusiner som just hade fyllt 18, som just hade kysst sin första flickvän eller just
fått sitt körkort, de återvände aldrig. Sorgligt nog förblev de förälskade och förvirrade i leran vid fronten. Föreställ er vilket slöseri av liv och energi, av begåvning och ungdom.

Slöseriet med ungdomar och begåvning har alltid fascinerat mig. En tematik som jag också utforskat i mina tidigare filmer - Knäcka från 2009 och 10 Guds siffror från 2013. Jag ser samma mönster överallt. Oavsett social klass eller nationalitet. I Måste Gitt, vill vi, med glimten i ögat, leka med och bryta ned såväl fördomar om förorten som innerstadens medelklass. Deras fascination och okunskap om varandra berättar så mycket om vårt samhälle och människan. Men vad händer egentligen när de två världarna möts?” – Ivica Zubak

Ivica Zubak (f. 1978) har sedan 1999 gjort ett tio-tal kortfilmer, där ibland 10 Guds siffror och Plantera kyssar. Han långfilmsdebuterade med Knäcka 2009. 2010 var han med och skrev samt producerade Fuerteventura (regi: Mattias Sandström) och kortfilmen Labyrinth Within (regi: Pontus Lidberg).

TITEL Måste gitt
ORIGINALTITEL Måste gitt
ÅR 2016
LÄNGD 96 min
LÄNDER Sverige
UNDERTEXTER Svenska
SPRÅK Svenska
REGISSÖR Ivica Zubak
SKÅDESPELARE Lena Endre, Can Demirtas, Jörgen Thorsson, David Nzinga, Shebly Niavarani
PRODUCENTER Abbe Hassan
MANUS Ivica Zubak, Can Demirtas

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

28 mars 2017

Pris

  • Ordinarie:70 kr
  • Pensionär:70 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film, Klarabiografen

Just nu inga föreställningar inlagda